در این عصر تکنولوژی که رشد و پیشرفت در همه ی زمینه ها با سرعت سرسام آوری در حال حرکت است، هواپیماها هنوز هم موضوع جالب و مورد توجهی هستند. جالب تر اینکه بسیاری از مردم جهان هنوز از هواپیما استفاده نکرده اند. به همین منظور لازم دیدیم تا اطلاعات مربوط به مراحل یک سفر هوایی داخلی را مو به مو شرح دهیم. اگر شما هم برای اولین بار است که با هواپیما سفر می کنید و یا برای اولین بار است که به تنهایی به سفر می روید، خواندن این مقاله می تواند کمک بزرگی به آرام کردن شما و افزایش آگاهیتان در این زمینه بکند. البته بهتر است ابتدا با اصطلاحات رایج هنگام خرید بلیط هواپیما آشنا شوید.
سعی کنید برای پروازهای داخلی حداقل یک ساعت قبل از زمان پرواز در فرودگاه حاضر باشید. برای این منظور باید برنامه ریزی مناسبی داشته باشید. پیشنهاد می کنیم که با خودروی شخصی خود به فرودگاه نروید. چون قطعا هزینه ی چند روز استفاده از پارکینگ فرودگاه برایتان گران تر از هزینه تاکسی اینترنتی تمام می شود.
برای ورود به بخش های مختلف فرودگاه ابتدا باید از گیت های امنیتی عبور کنید. هم چنین تمامی وسایل و بار خود را باید به دستگاه ایکس ری یا اسکن با اشعه ی ایکس بسپارید. با کمک این دستگاه مسئولان امنیت از عدم وجود هرگونه شئ مخاطره آمیز همراه شما اطمینان حاصل می کنند.
پس از گذر کردن از گیت های امنیتی، اولین کاری که باید بکنید دریافت کارت پرواز یا اصطلاحا chek in است. از روی تابلوهای راهنما به سالن chek in بروید. در این قسمت کانترهای مختلف مربوط به هر شرکت هواپیمایی به همراه ساعت پرواز با تابلوهایی مشخص شده اند. پس از پیدا کردن کانتر مربوط به پرواز خود، باید مدارکتان را از جمله کارت ملی به مسئول آن بخش تحویل بدهید. در این مرحله با بررسی بلیط شما در سیستم و مشخصاتتان، کارت پرواز صادر می گردد. در کارت پرواز، اطلاعات پرواز و مشخصات شما به همراه ردیف و شماره ی صندلی درج شده است. معمولا برای دریافت کارت پرواز، صفی طولانی در مقابل کانترها تشکیل می شود. بهتر است صبور باشید!
در همان بخش کارت پرواز، باید بار و چمدان های خود را تحویل دهید تا پس از لیبل خوردن، به سمت قسمت بار هواپیما فرستاده شوند.
مرحله ی بعد گذر از گیت پرواز است. گیت های هر پرواز معمولا حدود 30-40 دقیقه قبل از پرواز باز می شوند. با باز شدن گیت، از مسافران آن پرواز به خصوص، خواسته می شود تا به گیت مربوطه (با شماره مشخص) مراجعه کنند. تا زمان باز شدن این گیت می توانید در سالنی که برای استراحت مسافران تعبیه شده مستقر شوید. در این مکان می توانید از امکانات رفاهی فرودگاه از جمله کافه و رستوران و فروشگاه های خرید سوغات، استفاده نمایید.
با اعلام فرودگاه می توانید به سمت گیت خود حرکت کنید. معمولا در این قسمت هم مانند کانترهای دریافت کارت پرواز صف های طولانی تشکیل می شود. با توجه به شرایط کنونی شیوع بیماری کرونا و هم چنین اجتناب از خسته شدن خودتان، بهتر است کمی صبر کنید تا از ترافیک این صف کاسته شود. در این بخش باید کارت پرواز خود را به مامور تحویل دهید. مامور تحویل، قسمتی از کارت را جدا می کند و بخش دیگر را که شامل شماره صندلی و دیگر اطلاعات است به شما پس می دهد. حالا می توانید از طریق درهایی که پس از گیت ها نصب شده اند، از ساختمان فرودگاه خارج شوید.
پس از خروج از ساختمان، اتوبوس هایی منتظر شما و دیگر مسافران هستند تا با سوار شدن به آن ها شما را به سمت هواپیمای خود ببرند. این اتوبوس ها به این علت که مسافران زمان کمی را در آن به سر خواهند برد، تعداد محدودی صندلی برای افراد خاص دارند. بهتر است مکان های نشستن را برای افراد ناتوان یا سالخورده، خالی نگه دارید. در فرودگاه های کوچک مانند فرودگاه ساری، مسافتی که لازم است تا هواپیما طی شود بسیار کوتاه است. بنابراین مسافران پیاده به سمت هواپیما حرکت می کنند.
پس از سوار شدن به هواپیما ابتدا ردیف صندلی های خود را پیدا کنید. این ردیف ها معمولا با حروف لاتین مشخص شده اند. سپس در ردیف مربوطه، روی شماره صندلی خود بنشینید. می توانید کیف دستی یا هر وسیله ی دیگری که همراهتان است را در لاکر های بالای صندلی خود قرار دهید. البته اگر در پیداکردن صندلی خود با مشکل مواجه شدید، مهمانداران هواپیما با روی باز مشکل شما را حل خواهند نمود.
پس از آنکه هواپیمای شما در فرودگاه مقصد، فرود آمد، نوبت آن است که چمدان های خود را تحویل بگیرید. انتقال چمدان ها از قسمت بار هواپیما به فرودگاه، کمی زمان می برد. در این مدت می توانید در فرودگاه مقصد کمی استراحت کنید. البته حواستان باشد که در نزدیکی ریل های تحویل بار بنشینید. در قسمت تحویل بار فرودگاه، ریل های متعددی وجود دارند که هر کدام مخصوص یک پرواز هستند. از روی تابلوی نصب شده بالای هر ریل، ریل پرواز خود را پیدا کنید و چمدان های خود را تحویل بگیرید. چمدان تمامی مسافران با هم روی ریل ها قرار داده می شوند، بنابراین دقت کنید چمدانی که برمی دارید، چمدان خودتان باشد!
اگر هتلی که برای اقامت خود رزرو کردید، ترانسفر رفت دارد، حتما ماشین مربوط به هتل در پارکینگ فرودگاه منتظر شماست. اما اگر ترانسفر ندارید، می توانید از تاکسی هایی که دم در فرودگاه قرار دارند، استفاده کنید. البته گاهی استفاده از تاکسی های اینترنتی می تواند مقرون به صرفه تر باشد.
شرکت هواپیمایی چابهار اگرچه نامی آشنا در بین اسامی بزرگ صنعت هوایی کشور نیست ولی…
شرکت هواپیمایی آوا یکی از چندین ایرلاین در حال فعالیت در ایران است. در مورد…
هتل امیرکبیر کیش 5 ستاره هتل تازه ساخت و پرتقاضای این روزهای جزیره است. امیرکبیر…
هتل پالاس کیش از جدیدترین 5 ستاره های جزیره کیش است که تقاضا برای اقامت…
هتل آریا باستان کیش هتلی پنج ستاره در قلب این جزیره است. اگر اولین بار…
زمان مطالعه: 5 دقیقه تمام کشورهای دنیا ده ها بار ارزش سفر کردن دارند. مثلا…