امکان رزرو آنلاین تور در آی سفر ...

معرفی هواپیما

بررسی و مقایسه ی هواپیماها

بررسی هواپیماسازی های جهان
زمان مطالعه: 4 دقیقه

در این مقاله قصد داریم تا هواپیماهای 6 شرکت هواپیماسازی بزرگ دنیا را بررسی و مقایسه کنیم. حتما شما هم علاقه مند هستید که با تفاوت ها، ویژگی ها، میزان امنیت و بسیاری موارد دیگر در مورد انواع هواپیما، آشنا شوید. البته در مورد هر کدام از این غول های هواپیماسازی قبلا توضیحات مفصلی ارائه دادیم. اما این بار فقط قصد مقایسه داریم.بی شک پس از فراگرفتن این اطلاعات، برای رزرو پرواز بعدی خود، تامل بیشتری می کنید.

این 6 شرکت بزرگ که از آن ها سخن رفت، در جدول زیر آورده شده اند. همانطور که پیداست، در ایران بیشترین تعداد هواپیما را از شرکت ایرباس داریم. فوکر و MD از این نظر در جایگاه های دوم و سوم قرار می گیرند. با این همه نباید محبوبیت هواپیماهای بوئینگ را نادیده گرفت.

نام شرکتکشور سازنده تعداد تقریبی هواپیما در ایران سال تاسیس
بوئینگآمریکا26 فروند1916 م
ایرباسفرانسه86 فروند1970 م
فوکرهلند – آلمان58 فروند1912 م
مک دانل داگلاسآمریکا39 فروند1967 م
BAeانگلستان23 فروند1983 م
ATRفرانسه – ایتالیا18 فروند1981 م

کدام یک قدیمی ترند؟

قدیمی ترین شرکت، شرکت هواپیماسازی فوکر است. نهایتا در سال 1996 میلادی به کلی منحل شد و به تولیدات خود پایان داد. بعد از آن، بوئینگ لقب قدیمی ترین کمپانی را به خود اختصاص می دهد. بوئینگی که هم اکنون هم پابرجاست و حتی شرکت مک دانل داگلاس در آن ادغام شده است. (در سال 1997 میلادی) به هرحال این شرکت، روز به روز غول بزرگ تری در صنعت هواپیماسازی جهان می شود. در این بین، BAe و ATR، جزو جوان ترها به حساب می آیند.

بوئینگ 747 ایران ایر
بوئینگ 747 ایران ایر

کدام یک محبوب تر است؟

به نظر می رسد که نمی توان در این مورد بین ایرباس و بوئینگ، قضاوت کرد. زیرا که هر کدام از آن ها شهرت بی مثالی دارند. و انواع هواپیماهای ایرباس و بوئینگ در سراسر جهان، موردعلاقه هستند. البته اگر چندین مدل هواپیمای بوئینگ را نادیده بگیریم. مانند هواپیمای بوئینگ 707 که حوادث زیادی را برجای گذاشت. ناگفته نماند که شرکت بوئینگ، بعدها با مدل محبوب 747، خاطرات بد گذشته را تا حدی محو و پاک کرد. هواپیماهای MD و فوکر هم دوستداران مخصوص خود را دارند. هواپیماهای کشیده و باریکی که یک اتوبوس هوایی را در ذهن مجسم می کنند. ATR و BAe را هنوز بسیاری از مردم نمی شناسند و حتی اسم آن ها هم به گوششان نخورده است. با این حال، روز به روز در ذهن و دل مردم جا باز می کنند.

ظرفیت و برد پروازی

هواپیماها یا جت های کوچک مسافربری ATR، کوتاه برد هستند. و معمولا برای مسافت های کمتر از 700 کیلومتر، مناسب می باشند. حداکثر تعداد سرنشینان در بعضی از مدل های این هواپیما، 78 نفر است. BAe هم تقریبا همین ویژگی کوتاه بردی را دارد اما هواپیماهایش کمی بزرگ تر از ATR هستند. به طوری که در بزرگ ترین مدل هواپیمای BAe، حداکثر 122 نفر مسافر می تواند سوار شود. هواپیماهای این دو کمپانی، بیشتر مناسب پروازهای داخلی هستند. باید توجه داشت که فوکر، ریش سفید هواپیماهای کوچک جهان است. شرکتی که تمام تمرکزش روی ساخت هواپیماهای کوتاه برد بود. آخرین مدل هواپیمای فوکر، یعنی فوکر 100، 109 نفر ظرفیت مسافر دارد.

هواپیمای ATR72 شرکت ایران ایر
هواپیمای ATR72 هواپیمایی ایران ایر

شرکت مک دانل داگلاس، با هواپیماهای کشیده و باریک خود معروف است. می توان گفت که هواپیماهای MD، برد متوسطی دارند. ظرفیت مسافران انواع مدل های هواپیمای این شرکت، بین 117 تا 177 نفر متغیر است. در ایران، مدل های سری 80 این شرکت، بسیار پرکاربرد و محبوب هستند.

هواپیمای MD
هواپیمای MD

از آنجایی که بوئینگ و ایرباس همیشه در حال رقابت با هم هستند، در ساخت هواپیماهای پهن پیکر و دوربرد هم رقابت دارند. تقریبا تمامی ساخته های این دو کمپانی بزرگ را، هواپیماهای بزرگ مسافربری با برد پروازی بالا تشکیل می دهند. ظرفیت انواع مختلف هواپیماهای آن ها، معمولا بین 200 تا 350 نفر است.

بزرگ ترین هواپیمای مسافربری جهان متعلق به شرکت بوئینگ است. بوئینگ 747 محبوب، 550 نفر ظرفیت دارد. پس از آن، ایرباس A380 است که می تواند 525 مسافر را جا به جا کند. برد پروازی این هواپیما، 15 هزار کیلومتر است.

میزان امنیت و حوادث

مهم ترین فاکتور بررسی شرکت های هواپیماسازی ، میزان امنیت هواپیمایشان می باشد. نمی توان به طور قطعی و دقیق گفت که کدام شرکت هواپیماهای امن تری می سازد. چون شرکت هایی هستند که در رزومه ی خود هم هواپیمای با سانحه کم دارند و هم هواپیمای پرسانحه. هواپیماهای کوچک شرکت های BAe و ATR معمولا کم سانحه هستند. برای مثال مدل RJ85 شرکت BAe تا کنون هیچ تلفاتی نداشته است. هم چنین هواپیمای A319 ایرباس، در پرونده ی خود هیچ تلفات جانی را ثبت نکرده است و یکی از ایمن ترین هواپیماهاست. همین شرکت هواپیماسازی ایرباس با مدل A300 خود، سبب فوت بیش از 1000 مسافر شده است. به همین دلیل می توان گفت که موضوع امنیت، کاملا نسبی است.

می شود گفت که ساخته های شرکت ATR هم از امنیت خوبی برخوردار هستند و تعداد حوادث کمی داشته اند. از پر کاربردترین ساخته های شرکت فوکر، فوکر 100 است که تا کنون 12 مورد سانحه را تجربه کرده است. بوئینگ 737 که در جهان بسیار استفاده می شود و تاکنون حدود 8000 فروند از آن ساخته شده، یکی از پرحادثه ترین هاست. اما برعکس بوئینگ 717 یا MD-95 بدون تلفات جانی به فعالیت خود بر فراز آسمان ها ادامه می دهد.